top of page

Hoe HSP’s omgaan met hun gevoeligheid: de 5 copingstrategieën ontmaskerd

  • 4 jun
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 15 uur geleden

Als hoogsensitief persoon (HSP) krijg je veel binnen. Meer dan de meeste mensen. Je voelt meer, merkt meer, denkt meer. Dat is een kracht, maar het kan ook overweldigend zijn.


Om met die overprikkeling om te gaan, ontwikkelen we allemaal, vaak onbewust, een bepaalde manier van reageren.


In de wereld van HSP worden deze manieren ook wel de vijf copingmechanismen genoemd: de spons, de indigo, de bunker, de analist en de buddha.


In deze blog neem ik je mee in elk van deze strategieën. Welke herken jij het meest?


1. De Spons – Alles komt binnen

De spons zuigt alles op: emoties, energieën, woorden tussen de regels, zelfs spanningen in een ruimte. Deze HSP voelt niet alleen zichzelf, maar ook iedereen rondom zich.

🔸 Typisch gedrag: Je voelt je verantwoordelijk voor het welzijn van anderen, je vergeet jezelf, en raakt uitgeput zonder precies te weten waarom.


2. De Indigo – Strijder van rechtvaardigheid

De indigo reageert op overprikkeling met verzet. Dit is de HSP die zich opwindt over onrecht, die voelt wat er niet klopt in systemen, relaties of de wereld en daar iets mee wil doen.

🔸 Typisch gedrag: Je rebelleert tegen autoriteit of regels die niet kloppen met jouw innerlijke waarheid. Je voelt je vaak 'anders' .


3. De Bunker – Alles op slot

De bunker sluit zich af. Deze HSP keert naar binnen, en heeft geen diep verbindend contact. Een overlevingsmechanisme dat veiligheid biedt, maar ook isolatie met zich meebrengt.

🔸 Typisch gedrag: bang om echt te verbinden, verdwijnt in je hoofd of in je kamer. Je voelt je vaak moe of leeg.


4. De Analist – Denken als bescherming

De analist verwerkt prikkels rationeel. Deze HSP observeert, analyseert en denkt veel na om grip te krijgen op wat er gevoeld wordt. Hoofd boven hart, zou je kunnen zeggen.

🔸 Typisch gedrag: Je piekert, maakt lijstjes, zoekt verklaringen. Je voelt veel, maar drukt het weg met gedachten en analyses.


5. De Buddha – Totaal wegvluchten

De buddha heeft zichzelf getraind in een totaal vluchtmechanisme. Deze HSP lijkt onaantastbaar, ademt kalmte en laat zich ogenschijnlijk niet raken. Maar dat is meestal verdoofde afstand.

🔸 Typisch gedrag: Je blijft vriendelijk, wijs en in balans – ook al stormt het vanbinnen. Je stelt je boven de situatie om niet te hoeven voelen.


Herken je jezelf in één of meerdere types?

Misschien ben je vooral een spons, maar schakel je in stress ook over op de bunker. Of herken je jezelf in de wijsheid van de buddha, terwijl je eigenlijk nog veel onuitgesproken emoties meedraagt. De meeste HSP’s bewegen zich tussen verschillende copingstrategieën, afhankelijk van de situatie, je geschiedenis en je energie.


🌿 En nu?

Bewustwording is de eerste stap. Als je weet hoe jij geneigd bent te reageren op overprikkeling, kun je ook milder naar jezelf kijken. En stap voor stap leren hoe je niet alleen overleeft, maar ook voluit kunt leven als hoogsensitief persoon.


💬 Wil je ontdekken welke copingstijl jij het meest gebruikt?

Doe de 2 gratis testen, de eerste toont je hoeveel je de copingstrategiën inzet de tweede toont je welke prikkels voor jou het hevigste binnenkomen.https://www.deweerspiegeling.be/hsptest


Weetje: Omdat ik je informatie(anoniem) ingeef in een programma van een opleiding die ik gevolgd heb zal je de test ingevuld naar mij moeten terugsturen


Wees als HSP de beste versie van jezelf

via mail.

Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.
bottom of page